Božićna klasika: mađarica

Mađarica je toliko dobar kolač da bi bio grijeh ne poslužiti ga svojim gostima u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana. Šalu na stranu, uistinu se radi o prefinom kolaču, kolaču koji može unijeti dašak klasike i tradicije na vaše blagdanske stolove. Kod nas je obavezna u božićno i novogodišnje vrijeme i iako se smatra klasičnim kolačom, rekla bih da je zbog svoje čokoladne note mađarica sve samo ne klasična i idealna je za posluživanje u svim posebnim prilikama. Naravno, u njoj možete guštati i u onim sasvim običnim danima kad samo želite pojesti nešto slatko i zasladiti si dan.


Iako je na glasu kao kompliciraniji kolač, uistinu ju nije teško napraviti. Čak i ako negdje pogriješite, sve se može ispraviti. Istina je da će vam u početku trebati malo više vremena za pripremu kora no kad ju nekoliko puta napravite i usavršite se, napravit ćete ju samo tako. I sama sam ju radila prije par dana, nakon dvije torte po narudžbi i dva kolača i baš sam se iznenadila koliko sam brzo napravila kore, skuhala kremu, sve posložila i stavila gotovu mađaricu u hladnjak. Tako da, sve se može ako se uloži ljubav u to što se radi. Stoga, isprobajte recept, bilo sad za blagdane ili nakon blagdana i uživajte u ovom savršenom kolaču, uz neki dobar božićni film, šalicu kakaa ili vruće čokolade i naravno, svoju bolju polovicu ili dobro društvo. U pozadini nek svjetlucaju lampice za još ljepši božićni ugođaj, ogrnite se od glave do pete toplom dekicom, udobno smjestite i spremni ste za blagdane. 
 
Recept sam kao i mnoge druge do sad objavljene dobila od mame a isprobale smo razne varijante i razne vrste krema s čokoladom i bez čokolade, samo s kakaom i ova nam je verzija definitivno najbolja i najdraža pa istu tu dijelim i s vama. Krema kojom se fila mađarica je nešto najbolje što sam ikad probala. Ne postoji čokoladna krema koja mi je bolja od ove a u njoj čak ni nema čokolade. Već dok ju kuham najedem se njezinog mirisa a zamislite onda tek kad ju probate, radi se o čistom užitku. Želite li napraviti mađaricu u obliku torte, zavirite ovdje.


Tijesto za kore:

  • 60 dkg glatkog brašna
  • 5 dkg maslaca (sobne temperature)
  • 20 dkg šećera
  • 2 dcl kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • 1 prašak za pecivo

U posudu stavite brašno, omekšali maslac koji je odstajao na sobnoj temperaturi, šećer, kiselo vrhnje, jaja i prašak za pecivo pa zamijesite tijesto.
Tijesto podijelite na pet jednakih dijelova kako bi napravili 5 mlinaca.
Pripremite kalup na kojemu ćete peći kore - namastite ga s obrnute strane jer se kore peku na vanjskoj strani kalupa. Zagrijte pećnicu na 180°C.

Svaki dio tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi što tanje možete pa ga prebacite na obrnuti pleh.
Svaku koru pecite svega nekoliko minuta, otprilike 5 do 8 minuta kako kore ne bi potamnile.

Gotove kore slažite jednu na drugu i ostavite ih da se tako hlade.
Dok se hlade, ako želite, možete ih i prekriti nekim teretom kako bi se izravnale no to nije nužno i osobno to nikad ne radim jer su mi kore dovoljno ravne.


Krema:

  • 30 dkg šećera
  • 5 dkg kakaa
  • 5 žlica brašna (punih na vrh)
  • 1 litra mlijeka
  • 1 vanilin šećer

Odvojite 2 dcl mlijeka pa u to mlijeko dodajte šećer, kakao, brašno i vanilin šećer i izmiksajte.
Preostalih 8 dcl mlijeka ulijte u veću posudu u kojoj ćete kuhati kremu i stavite na vatru pa zakuhajte.
Kad mlijeko zakipi, maknite posudu s vatre i u kipuće mlijeko dodajte prethodno pripremljenu smjesu s kakaom. 
Vratite posudu natrag na vatru i kuhajte kremu sve dok se ne zgusne, poput pudinga, i pritom cijelo vrijeme miješajte.
Kad se zgusne, maknite s vatre i odmah krenite sa slaganjem kolača - vruću kremu brzo nanosite na kore kako je opisano u nastavku.

Prema želji, sastojke za kremu možete i udvostručiti.


Slaganje kolača:

U pleh na kojemu ste pekli kore stavite prvu koru.
Koru premažite kremom pa stavite drugu koru, pa opet kremu i ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore i svu kremu.
Važno je da kremu koliko toliko jednakomjerno raspodijelite po slojevima (4 sloja kreme između 5 kora) i ravnomjerno ju rasporedite.
Slaganje mađarice završit ćete korom, nju nemojte mazati kremom jer ćete ju preliti čokoladnom glazurom.


Čokoladna glazura:

  • oko 5 dkg čokolade za kuhanje (ili 8 kockica čokolade)
  • malo ulja

Na pari otopite čokoladu s malo ulja pa glazuru prelijte po završnoj kori mađarice.
Kolač stavite u hladnjak, najbolje kroz noć, da odstoji, da se glazura stisne i da kroz to vrijeme kore omekšaju.
Idući dan kolač će biti spreman za degustaciju, čokoladan, mekan, savršen.
Narežite ga na pravokutnike i poslužite.



U slast!

0 komentara :